Wat is ergonomie eigenlijk?
Ergonomie is een totaalbenadering
Het begrip ergonomie is lange tijd beperkt gebleven tot het beschrijven van de relatie tussen mensen en producten. Dit is nog steeds een belangrijk aspect en er zijn veel functionele en ergonomische producten die het dagelijks leven beter maken, zoals stoelen voor actief zitten. Maar ergonomie omvat inmiddels veel meer dan dat. Het gaat om een totaalkijk op de werkplek: het plannen en aanpassen van zowel de fysieke omgeving als het werk zelf aan het personeel. Hetzelfde geldt voor mensen die vaak thuis werken.Vind de juiste bureaustoel voor jou!
Houd rekening met individuele verschillen
Een ergonomische werkplek is aangepast aan de mensen die er werken, niet andersom. We functioneren goed als onze werkomstandigheden voldoen aan onze individuele fysieke en psychologische behoeften. Het is essentieel om rekening te houden met individuele verschillen in bijvoorbeeld fysieke kracht en omvang of het vermogen om met informatie om te gaan. Op basis van deze verschillen kun je vervolgens taken, hulpmiddelen en de hele werkplek ergonomischer ontwerpen en organiseren.Cognitieve ergonomie
Cognitieve ergonomie houdt zich bezig met de interactie tussen mensen en technologie. De technologie die op de werkplek wordt gebruikt, moet worden aangepast aan de menselijke vermogens om te zien, horen, begrijpen, onthouden en beslissingen te nemen. Een computersysteem dat niet past bij de manier waarop de hersenen informatie verwerken, maakt het werk moeilijker en uitdagender. De werkplek moet niet alleen worden aangepast aan het lichaam, maar ook aan de hersenen.
Veilig tillen
Veilig tillen bekijkt hoe het tillen van lasten op het werk het lichaam beïnvloedt. Bewegen en tillen zijn goed voor het menselijk lichaam, maar er ontstaan problemen als tillen verkeerd wordt uitgevoerd of als de last te zwaar is in verhouding tot de spierkracht. Om overbelastingsblessures door tillen te voorkomen, is het belangrijk om voldoende training te geven over tiltechnieken en deze aan te vullen met tilapparatuur zoals heftafels en ministapelaars.
Lees meer over veilig tillen
Handintensief werk
De term handintensief werk betekent taken die worden uitgevoerd met aanhoudende snelle polsbewegingen in combinatie met kracht. Als zulke herhaalde bewegingen gedurende een groot deel van de werkdag worden uitgevoerd, kan dit leiden tot overbelastingsblessures in de hand, arm en verder tot in de nek en schouders. Voorbeelden van banen die handintensief werk kunnen bevatten zijn keukenberoepen, schoonmaken, postsorteren, assemblage en verplegend of verzorgend werk.
Geluidsergonomie
Onder lawaai verstaan we elk geluid dat ongewenst is en de werkomgeving verstoort. Dit kan van alles zijn, van harde geluiden van werkmachines tot het achtergrondgeluid van een ventilatiesysteem op kantoor. Lawaai hoeft geen hoog geluidsniveau te hebben om schadelijk te zijn, maar er is een risico op gehoorbeschadiging bij ongeveer 85 dB.Lawaai en een slechte akoestiek kunnen ook leiden tot stressgerelateerde problemen. In beroepen waar werknemers veel moeten praten (een callcenter bijvoorbeeld), kan een slechte geluidsomgeving leiden tot stemproblemen omdat ze hun stem onnodig moeten verheffen om gehoord te worden. Akoestische panelen, bureauschermen en scheidingswanden absorberen storende geluiden en dragen bij aan een betere werkomgeving. Geluidsergonomie is een essentiële factor om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een gezonde werkplek. Lees meer over hoe je verstandig met geluid om kunt gaan!
Lichtergonomie
Wanneer de verlichting tijdens werkuren niet optimaal is, bestaat het risico op hoofdpijn en vermoeide ogen. Bovendien kan het leiden tot ongemakkelijke werkhoudingen en spanning in de spieren wanneer iemand zijn werk niet goed kan zien of wordt blootgesteld aan schittering van het scherm. Herzie de verlichting op je werkplek zodat iedereen zich beter voelt en beter kan werken.
Goede ergonomie loont
De vaste bureaus op kantoor vervangen door zit-sta bureaus of magazijnuitrusting upgraden naar ergonomischere alternatieven lijkt misschien een grote stap. Onderzoek toont echter aan dat goede ergonomie de winstgevendheid van een bedrijf daadwerkelijk verbetert. Uit een onderzoek van ISSA blijkt bijvoorbeeld dat elke dollar die wordt uitgegeven aan het verbeteren van de werkomgeving minstens twee keer zoveel oplevert. De positieve effecten zijn deels te danken aan een lager ziekteverzuim en deels aan een verhoogd welzijn en een grotere werktevredenheid, wat resulteert in een hogere productiviteit, efficiëntie en kwaliteit. Dus als het tijd is om plannen te maken voor de toekomst, vergeet dan niet ergonomisch te denken!
Samenvatting
In deze blog wordt het begrip ergonomie uitgelegd. Naast inzicht in de juiste werkhouding en hoe ergonomische hulpmiddelen ondersteuning bieden, gaat ergonomie op het werk over het plannen en aanpassen van de werkomgeving en werkmethoden aan individuele behoeften. Goede ergonomie vereist een holistische benadering die veilige tiltechnieken, geluidsergonomie, lichtergonomie, cognitieve ergonomie, risico's van herhaalde belasting, het belang van regelmatige en gevarieerde beweging en meer omvat.