Hoe kies je de juiste bureaustoel?
Een goede bureaustoel volgt de bewegingen van je lichaam, vermindert het risico op overbelastingsblessures en helpt je om goed te zitten, hoe lang je ook zit per dag. Er is echter niet één stoel die voor iedereen past en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander, zelfs niet in een vergelijkbare werkomgeving. Hier zijn 5 belangrijke dingen die je in overweging moet nemen bij het kiezen van een bureaustoel.
1. Hoeveel uur zit je?
De belangrijkste vraag is het aantal uren dat je gewoonlijk zit op een doorsnee dag. Hoe meer je de stoel gebruikt, hoe beter hij moet zijn. Om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk een stoel vindt die aan je behoeften voldoet, hebben we ons assortiment ingedeeld op basis van de aanbevolen zittijd: 4, 8, 12 en 24 uur. We hebben alles van eenvoudige stoelen voor wie nauwelijks zit, tot exclusievere opties die optimaal comfort bieden, zelfs tijdens lange werkdagen.
4 uur: Als je vaak onderweg bent en maar kort zit, is een relatief eenvoudige stoel voldoende.
8 uur: Als je het grootste deel van de werkdag zit, heb je een kwaliteitsstoel nodig met goede verstelmogelijkheden.
12 uur: Zit je meestal meerdere uren achter elkaar? Kies dan een stoel die van alle gemakken is voorzien.
24 uur: Werk je in een controlekamer of iets dergelijks en kun je soms moeilijk weg? Dan heb je een stoel nodig die voldoet aan extreem hoge eisen op het gebied van verstelmogelijkheden en comfort!
2. Kies het mechanisme dat de juiste beweging mogelijk maakt
Voor een optimale werkhouding is het belangrijk dat de zitting en rugleuning van de stoel je natuurlijke bewegingen volgen, omdat je lichaam regelmatig van houding moet veranderen. De onderlinge relatie tussen de zitting en de rugleuning wordt bepaald door het mechanisme van de stoel: een mechanisme van hogere kwaliteit zorgt voor een grotere verstelbaarheid en een ergonomischere houding.PCB (Permanent Contact Rugleuning): De rugleuning volgt de bewegingen van je bovenlichaam terwijl de zitting vastzit.
Kantelvergrendeling: Een eenvoudig mechanisme waarbij de rugleuning en zitting dezelfde hoek ten opzichte van elkaar behouden, zelfs wanneer ze schommelen. De positie kan worden vergrendeld of in de schommelstand worden gelaten. De weerstand wordt ingesteld op basis van je lichaamsgewicht.
Synchroon: De zitting en rugleuning staan in een 1:2 verhouding tot elkaar, wat betekent dat de zitting één graad verandert voor elke twee graden dat de rugleuning beweegt tijdens het bewegen. De zitting en rugleuning kunnen in vaste posities worden vergrendeld en je kunt ook de weerstand aanpassen aan je gewicht.
Multi-synchroon: Ook hier staan de zitting en rugleuning in een 1:2 verhouding tot elkaar, maar je hebt ook de optie om de zitting te ontkoppelen, waardoor het gemakkelijk wordt om het lichaam van tijd tot tijd te strekken en de bloedcirculatie naar de benen en voeten te stimuleren.
Asynchroon: De kanteling van de zitting en rugleuning kan onafhankelijk van elkaar worden ingesteld en kan worden vastgezet in de meest comfortabele positie of uw bewegingen volgen (free float). Zo kun je je zitpositie helemaal aan je voorkeuren aanpassen.
3. Zoek naar ergonomische functies
Om ervoor te zorgen dat de stoel je de juiste ondersteuning geeft, moet hij aangepast kunnen worden aan je lengte, gewicht en lichaamsbouw. Omdat we allemaal verschillend zijn, moet je zoeken naar een stoel met verschillende verstelmogelijkheden. Zorg ervoor dat je alle functies van de stoel gebruikt en dat je hem regelmatig verstelt, zo voorkom je een statische zithouding.Verstelbare zithoogte: Afhankelijk van je lengte. De juiste hoogte is wanneer de hele voetzool op de grond staat en de rug tegen de rugleuning rust.
Verstelbare zitdiepte: Zorgt voor bloedcirculatie naar de onderbenen en voeten. Stel zo af dat er een vuist tussen de stoel en de knie past wanneer de voetzool op de grond staat.
Verstelbare rugleuning: Zorgt ervoor dat de rugleuning de natuurlijke kromming van de lumbale wervelkolom en het bekken volgt.
Kantelbare zitting: Zorgt voor een goede houding door de zitting iets naar voren te kantelen terwijl je heupen iets hoger zijn dan je knieën.
Verstelbare armleuningen: De juiste afstelling, zowel verticaal als lateraal, ontlast de armen en de spieren in de nek en schouders.
4. Meer keuzes en accessoires
Je stoelkeuze kan ook worden beïnvloed door specifieke accessoires of functies. Een rugleuning van gaas is bijvoorbeeld een populaire keuze. Armleuningen en hoofdsteunen zijn beschikbaar als optie voor de meer eenvoudige modellen, terwijl ze standaard worden meegeleverd met de premium stoelen.Hoge of lage rug: Dit is een kwestie van voorkeur, maar de basisregel is dat je hele rug ondersteund moet worden, dus een hogere rug past bij langere gebruikers.
Hoofdsteun: De steun moet op nekhoogte zitten om de nek en schouders te ontlasten. Het kan in hoogte en hoek worden versteld voor de best mogelijke ondersteuning.
Armleuningen: Armleuningen ontlasten de schouders en moeten verstelbaar zijn zodat ze in de juiste positie staan voor jou, zodat je onderarmen comfortabel op het bureau of op de armleuningen kunnen rusten. Ze moeten omhoog en omlaag, horizontaal en zijwaarts verstelbaar zijn.
Ademende gaasrug: Het gaat niet alleen om het uiterlijk; een rugleuning van gaas heeft ook een praktische functie. Door lucht door te laten, is dit een perfecte keuze als je het vaak warm hebt op kantoor.
Lendepomp: Hiermee kun je een steun in de onderrugleuning opblazen die past bij de natuurlijke s-vorm van je ruggengraat om rugpijn te verlichten.
5. Kleur, ontwerp en materiaal
Als je een aantal stoelen hebt uitgekozen die aan je wensen voldoen, begint het leuke gedeelte: het kiezen van het ontwerp van je stoel. Er zijn zowel traditionele als moderne stoelen verkrijgbaar. Veel van onze modellen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren. Qua materiaal heb je de keuze uit stof, kunstleer of echt leer, afhankelijk van je voorkeuren en budget.De rest is aan jou. Ons ruime assortiment garandeert dat je een stoel vindt die bij je past, wie je ook bent. Als je moeite hebt met kiezen, kun je altijd contact met ons opnemen - we helpen je graag!
Populairste bureaustoelen in 2023
- Bureaustoel STIRLING, niet voor niets onze bestseller! Een comfortabele, ondersteunende en verstelbare bureaustoel.
- De dik gevoerde zitting, rugleuning en neksteun bieden voldoende comfort.
- De verstelbare rugleuning en neksteun zorgen voor de perfecte ergonomische positie van je ruggengraat.
- Het synchroonmechanisme zorgt ervoor dat de rugleuning en zitting gelijktijdig bewegen, zodat je comfortabel kunt werken.
- In hoogte verstelbare armleuningen geven je de vrijheid om ze te plaatsen waar je ze nodig hebt. - Bureaustoel STANLEY, een voordelige optie die veel functies voor je geld biedt.
- De verstelbare lendensteun biedt extra comfort voor je onderrug.
- De ademende gaasrug zorgt voor een comfortabele luchtstroom, zodat je de hele dag koel en comfortabel blijft.
- Het synchroonmechanisme zorgt voor een soepele overgang tussen zitten en leunen, waardoor je rug minder wordt belast.
- In hoogte, zijwaarts en onder een hoek verstelbare armleuningen geven je volledige controle over je comfortzone. - Bureaustoel LINCOLN, ontworpen voor ergonomisch comfort!
- Een hoge, verstelbare rugleuning en een bredere zitting.
- De grote, gevormde hoofdsteun biedt extra ondersteuning voor je nek en schouders.
- Dankzij het verstelbare mechanisme met vijf vergrendelbare standen kun je de zithoek naar wens aanpassen.
- De verstelbare lendensteun zorgt ervoor dat je onderrug de steun krijgt die hij nodig heeft tijdens lange werkdagen. - Bureaustoel LANCASTER is verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat het perfect bij je werkplek past.
- De duurzame stof, gemaakt van 100% gerecyclede PET-flessen, is zowel stijlvol als milieubewust.
- Het synchroonmechanisme zorgt voor een soepele ergonomische overgang tussen zitten en leunen.
- De smalle zitting en rugleuning zorgen voor een strakke, moderne look.
- Schuimvulling in de zitting en rugleuning zorgt voor superieur comfort.